O NASSPLOŠNI POGOJIKONTAKT

NEKAJ POSEBNEGA


BELLA ITALIA

CENA z DDV:
ČAS:

 

BELLA  ITALIA

Povezana slika

(najlepše vasi - trgov)

 

  

1. dan:  LJUBLJANA-VOLTERRA – BOLGHERI – PIOMBINO (640 km)

Odhod s sodobno opremljenim kombijem ob 05.00 uri. Vožnja z avtobusom preko Sežane v Italijo, mimo Benetk, Bologne, Firenc v pokrajino Toskano. Daljši postanek za ogled Volterre, mestecu, ki ohranja srednjeveški videz. Nekdanja bogata etruščanska naseldbina hrani v mestnem muzeju veliko izkopanin. Sprehod do Glavnega trga, mimo slikovitih palač. Prosto za nakupe in oglede. Nadaljevanje poti proti tirenski obali. Vmes postanek za ogled trga Bolgheri, znanem po odličnih  novih vinskih sortah  – Supertoskancih – Sassicaia, Ornellaia itd. Zvečer prihod v hotel v obalni Piombino. Prenočevanje.

 

2.dan: PIOMBINO -MASSA MARITTIMA – SCANSANO – SOVANO - PITIGLIANO – CHIANCIANO TERME (223 km)

Po zajtrku vožnja do Masse Marittime, popolnoma restavriranega srednjeveškega mesteca z izjemno katedralo in gradom s prekrasnim razgledom na t.im. Colline Mettalifere in znamenito Maremmo Toscano. Daljši postanek za oglede. Nadaljevanje poti mimo Grossetu, večjem mestu v osrednji Maremmi.  Scansana na obrobju toskanske nižine, ki slovi po vrhunskem vinu – Morellino, ki ga bomo imeli priliko pokušati v eni od lokalnih vinotek.

Prihod v slikovito Sovano,  etruščansko mesto, ki je zgrajeno na skali iz tufa. Sprehodili se boste po srednjeveških ulicah in trgu, si privoščili kosilo ali vsaj kozarček lokalnega vina  ter se prepričali, zakaj Sovani pravijo tudi mesto iz opeke. Nato še v slikovitem Pitiglianu, mestu, ki je zgrajeno na skali in hrani številne srednejveške ulice in trge, z zanimivim židovskim getom, po katerem mestu rečejo tudi Mali Jeruzalem.

Vožnja v Chianciano Terme. Prihodu v hotel in prenočevanje.

 

3. dan:  MONTALCINO - PIENZA – MONTEPULCIANO (130 km)

Po zajtrku vožnja skozi Valle Orcia do Montalcina. Sprehod skozi srednjeveški center do gradu, Tu bo možno pokušati odlično vino – “Brunello”. V opoldanskih urah bo sledil ogled “idealnega renesančnega mesteca” – Pienze. Čas bo za kosilo. Zaključili bomo z ogledom bližnjega Montepulciana, ki slovi po vinu “Nobile”,  pokušina bo v Consorzio Del Vino Nobile. Povratek v hotel in prenočevanje.

 

4.dan: CHIANCIANO TERME -  CITTÀ DELLA PIEVE - CIVITA DI BAGNOREGIO – FIUGGI (270km)

Po zajtrku do Città Della Pieve, rojstnega kraja velikega slikarja Perugina, Rafaelovega učitelja. Trg je obstajal že v etruščanskem in rimskem obdobju, do danes pa je ohranil duh srednjega veka in je obdan z obzidjem iz leta 1300. Sprehod od Via Baciadonne do katedrale iz 12. stoletja in trdnjave La Rocca.

Nato vožnja mimo Orvieta do Civita di Bagnoregio. Edinstveno na svetu je mestece postavljeno na ogromno skalo iz sadre. Z dolgim, ozkim mostom se  »celina« združi s  centrom s srednjeveške hišami. Raj za  fotografe, pa tudi ostali boste navdušeni.  Ogledi in prosto za nakupe lokalnih dobrot.

Popoldne vožnja do Fuggiju. Po prihodu v hotel in prenočevanje.

 

5.dan : FIUGGI- NEAPELJ – SORRENTO (235 km)

Po zajtrku vožnja proti jugu. Prihod v Neapelj do gradu Castel Nuovo. Od tod se bomo mimo slovite operne hiše San Carlo sprehodili do bližnjega trga Piazza del Plebiscito, ki ga je z dvema sijajnima konjeniškima spomenikoma okrasil Canova. Trg obvladuje veličastni Palazzo Reale, ena največjih palač v Italiji. Nato se bomo sprehodili po predelu Spaccanapoli in si med potjo ogledali stolno cerkev sv. Gennara. Po želji si bomo v kateri od lokalnih picerij privoščili čisto pravo napolitansko pico. Prek slikovitih uličic, kjer se bohotijo trgovine z jaslicami, spominki in drugimi lokalnimi izdelki, bomo prispeli v spodnji, sodobnejši predel te velike metropole.

Pozno popoldne se bomo do Sorrenta. Nastavitev v hotelu in nočitev.

 

6.dan : SORRENTO – CAPRI – SORRENTO (0 km)

Po zajtrku se bomo z ladjo podali na ogled slikovitega otoka Capri, ki leži v Neapeljskem zalivu in je priljubljena izletniška točka številnih popotnikov. Bil je poznan že v času antike, saj so otok obiskovali različni cesarji. Slikoviti otok Capri slovi po izredno blagi klimi, bogati vegetaciji, razgibani obali, čudovitih plažah ter kristalno čistem morju. Po izredno ozkih otoških ulicah se bomo popeljali z mini busi in si ogledali Anacapri ter Capri. Na voljo bo tudi nekaj prostega časa za obisk znamenite Ville San Michele švedskega zdravnika in pisatelja Axela Muntha, od koder se razprostira čudovit razgled.  In seveda tudi za pokušino pravega limoncela, ki ga izdelujejo na otoku.

Vrnitev v Sorrento in nočitev. 

 

7.dan : SORRENTO – POSITANO - AMALFI – ALBEROBELLO (310 km)

Po zajtrku si bomo po najbolj nenavadnem in najlepšem delu italijanske obale, po  Amalfijski obali, katero je zaradi izredne lepote Unesco uvrstil na seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. Vožnja po spektakularni obalni cesti do Positana, kjer se bomo sprehodili po mondenem letovišču.

Nato bomo obiskali Amalfi, ki je bilo v srednjem veku eno od štirih najpomembnejših pomorskih mest. Mesto Amalfi je bilo v davni zgodovini sedež svobodne in ponosne pomorske republike, ki je tekmovala z Genovo in Benetkami.  Mesto je bilo prvič omenjeno v 6. stoletju, med 9. in 12. stoletjem pa je bila pomembna trgovska sila v tem delu Sredozemlja in se je prištevala med

glavne pomorske republike. Med sprehodom skozi ozke amalfitanske ulice in trge bomo lahko opazovali različne arhitekturne stile, od bizantinskih, arabskih in normanskih dalje, ki so se ohranili skozi zgodovino.

Po končanih ogledih vožnja proti vzhodu mimo Potenze  proti Apuliji. Po ogledu se bomo odpeljali v slikovito pokrajino doline D'Itria, posejano z nenavadnimi belimi kamnitimi hišicami okroglih oblik in pokritimi s stožčastimi strehami, svetovno znanih trullijev.

Prihod  pri  ALBEROBELLU.  Namestitev , nočitev….

 

8. dan: ALBEROBELLO – LECCE – OSTUNI – (CISTERNINO) - LOCOROTONDO -ALBEROBELLO (230 km)

 

Po zajtrku bomo nadaljevali po Salentu do mesta LECCE. Mesto ki ga imenujejo tudi baročne Firence slovi po izjemno lepi katedrali Sv. Križa. Sprehod mimo Palazzo del Governo, škofijske palače in semenišča in tudi ostankov rimskega amfiteatra iz dobe cesarja Hadrijana.

Naslednji postanek bo pri slikovitemu mestecu OSTUNI. Ogled ohranjenega starega mestnega jedra, ki se ponaša s številnimi belimi hišami in poznogotsko stolnico. Prosto za kosilo. Vožnja proti Locorotondo, ki je poznan predvsem po

trulih, vredno ogleda pa je tudi baročna cerkev sv. Jurija mučenika in poizkusiti krajevno vino Locorotondo D.O.C.

 

Povratek proti Resorta , nočitev.

 

9. dan: ALBEROBELLO – MATERA – ALTAMURA – CASTEL DEL MONTE – BARLETTA (175 km)

Po zajtrku vožnja do MATERE kjer si bomo ogledali znamenita bivališča vklesana v skalovje. Obisk je resnično posebnost, mesto je znano po SASSIH, to so jamska bivališča, izkopana v živo skalo vse okrog mesta, naseljena že v prazgodovinskem času. Po panoramski cesti "Strada dei Sassi", ki jih lahko imenujemo urbanistični čudež davnine in eno bivališče bomo tudi obiskali. Leta 1993 jih je Unesco uvrstil na seznam svetovne kulturne in naravne

Nato pa bomo obiskali še srednjeveško jedro mesta ALTAMURO, kjer si bomo ogledali impozantno romansko katedralo, ki je bila zgrajena po naročilu Friderika II. Prosto za kosilo.

Pozno popoldne si bomo še zapeljali proti gradu CASTEL DEL MONTE, kjer stoji najlepši apulijski spomenik. Grad je imenovan tudi krona Apulije, ki ga je v 13. stoletju zgradil cesar Friderik II. Ogledali si bomo skrivnostno osmerokotno trdnjavo, z osmimi osmerokotnimi stolpi.

Zvečer prihod do v starodavno Barlette. Prihod v hotel. Prenočevanje.

 

10. dan: BARLETTA – GROTTAMMARE – LORETO – RIMINI (500 km)

Po zajtrku si bomo gledali si znameniti kip Kolos, ki velja za največjo ohranjeno bronasto plastiko antične dobe in je danes postavljen pred gotsko cerkvijo San Sepolcro. Ogledali si bomo tudi romansko stolnico Santa Maria Maggiore in grad iz 13. stol.

Vožnja do srednjeveške vasice Grottammare. Jutranjo kavo si bomo privošili na trgu Pretti kjer je elegantna loža, razgledni stolp, Priorska palača, Teatro dell'Ararancio…

Popoldne si bomo obiskali mestu Loreto ki velja za eno najpomembnejših in najstarejših božjepotnih središč Italije. Že trg pred katedralo je lep, še lepša pa je notranjost renesančne cerkve, ki ima v sprednjem delu "Sveto hišo", t. j. kapelico s črno Marijo in detetom Jezusom. Kapelico naj bi po legendi angeli na krilih prenesli iz Nazareta najprej na Trsat,od tam pa v Loreto. Kapelica je zunaj obložena z bogatimi reliefi. V cerkvi je množica stranskih kapel in vse so izredno bogato poslikane in okrašene.

Prihod v Rimini, namestite. Prenočevanje.

 

11. dan:  RIMINI – BRISIGHELLA- DOZZA – LJUBLJANA (535 km)

Po zajtrku vožnja do trga – Brisighella, ki se nahaja  sredi gričev ob vznožju Apeninov.  V Brisighelli  z lahkoto  začutite  srednjeveško vzdušje. Sprehodili se bomo  pod trdnjavo, si ogledali stolp z uro, stolnico...Seveda bomo s seboj domov odnesli vsaj  steklenico oljčnega olja iz Brisighelle, ki je eno najkvalitetnejših (čeprav ne ravno najcenejših) italijanskih olj.

Nato prihod v Dozzo, ki  je znana po svojem bienalu -  festivalu poslikave fasad. V času festivala znani domači in tuji umetniki izdelujejo poslikave fasad hiš. Lahko si bomo ogledali utrdbo  družine Sforza, ki gosti regionalno vinoteko pokrajine Emilia-Romagna. Prosto za kosilo ali ogled vinoteke.

Popoldne se bomo vrnitev po avtocesti mimo Bologne ter Benetk v Slovenijo. Prihod v Ljubljano v poznih večernih urah.

 

CENA: 690  €  (pri 6 potnikov)

VKLJUČENO : namestitve in nočitve in zajtrki v hotelelih ***/**** 

Prevoz -  kombi mercedes v voznikom in spremljevalec 

NI VKLJUČENO : enodnevni izlet po Capriju, muzeji…


Fotografije: